Pavel Poc otevřel v Bruselu unikátní výstavu o ochraně biodiverzity

31.03.2015

V Evropském parlamentu byla 30.3.2015 slavnostně otevřena fotografická výstava o ochraně biodiverzity zemědělských plodin pro budoucí generace. Za jejím uvedením stojí český europoslanec a původní profesí biolog RNDr. Pavel Poc společně s organizací Crop Trust, která vede celosvětovou kampaň k zajištění finančních prostředků pro síť mezinárodních genových bank.

Hlavním cílem Crop Trust je podpořit práci pěstitelů a vědců vedoucí k zvýšení globální potravinové bezpečnosti. Za tímto účelem bylo také v roce 2008 otevřeno globální úložiště semen Svalbard Seed Vault na norských Špicberkách. V obřích ledových halách jsou uchovávána semena v černých krabicích zmražených na teplotu mezi -10 a -20 °C, což by mělo zajistit jejich perfektní stav nejméně na stovky let. Počítá se s maximální kapacitou 2,25 miliardy semen. Unikátní genovou banku navštívil před měsícem osobně i organizátor výstavy a místopředseda Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) Pavel Poc.

Sám Poc k záměru výstavy uvedl: „Dost možná je to pro drtivou většinu Evropanů nepředstavitelné, ale nakrmit naše budoucí generace může být velký problém. Proto se snažíme upozornit na cesty, jak uchovat udržitelné zemědělství a agrobiodiverzitu, jak předejít hladovění, ale i tomu, že naše děti budou znát mnohem méně druhů plodin než my.”

Pavel Poc dodává: „Je úžasné podílet se na tom, aby se EU postavila do čela tohoto mezinárodního úsilí a zároveň vědět, že ani Česká republika nesedí v koutě. Jsme zakládajícím signatářem zřizující mezinárodní dohody z roku 2004 o globálním úložišti semen na Špicberkách. Minulé vlády ovšem neprojevily snahu zaplatit potřebné příspěvky, ke kterým jsme se podpisem smlouvy zavázali. Dnes je vše jinak. Inicioval jsem setkání s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, ten zaplacení jednorázového příspěvku za ČR vyjádřil podporu.”