Sociální demokracie bojuje za ochranu spotřebitelů, kteří si vezmou předvánoční půjčku

24.11.2015

Lidé, kteří podlehnou předvánočním nákupům financovaným na dluh, budou mít nově mnohem lepší zastání. Nejsilnější parlamentní strana dále plní svůj volební program, a proto nyní připravila pozměňovací návrh, který zásadně omezí sankce z prodlení. Maximální smluvní pokuta bude 50 procent.

Předvánoční čas je obdobím, kdy lidé snadno podlehnou reklamě na pochybné spotřebitelské úvěry. Ty mají následně velký problém splácet, což se spolu s nemravně vysokými sankcemi podepisuje na vysokém počtu exekucí,“ vysvětluje ekonomický expert ČSSD Martin Pros. Exekutorská komora v současnosti eviduje 731 000 lidí, kteří čelí exekuci. Řada dlužníků by se však nikdy do exekuce nemusela dostat, kdyby nemusela platit extrémně vysoké penále z prodlení.

Právě výše sankcí hraje největší roli v zhoršení schopnosti dlužníků splácet. Kvůli nabalujícím se sankcím se jejich dluh neustále zvyšuje a v současné legislativě mají tito lidé pouze mizivé zastání. Soudy podle nového občanského zákoníku přiznávají věřitelům zhruba 100 % dlužné částky. V novele zákona o úvěru, která nyní prochází schvalováním ve vládě, je zaveden strop ve výši 70 % dlužné částky. „Sedmdesát procent je pro nás stále nepřijatelné. Chceme jít ještě dál, a proto snížíme maximální smluvní pokutu na 50 % dlužné částky. Sociální demokracie tím chce chránit občany před dluhovou pastí. Nechceme, aby se rodiny zadlužovaly,“dodává Lenka Teska Arnoštová, místopředsedkyně ČSSD.

Podle Martina Prose to bude znamenat, že i když se někdo nechtěně dostane do problémů se splácením své půjčky, nebude se muset obávat, že to pro něho bude likvidační: „Finanční instituce bude moci takového člověka pokutovat maximálně do výše poloviny půjčené částky.“

Zákon o úvěru spolu s pozměňovacím návrhem sociální demokracie by měl být schválen v průběhu jara příštího roku. Ochrání tak i spotřebitele, kteří si neuváženě půjčí již před letošními Vánocemi a poté se dostanou do prodlení.

Fakta o exekucích

(zdroj Exekutorská komora, listopad 2015)

Celkem lidí v exekuci: 731 000

Celkový počet exekucí:  4 300 000 (2013: 3,3 milionu)