MIKULÁŠSKÁ BESÍDKA 2. 12. 2011

Děti s rodičema„vyprodali“ tradičního Mikuláše

V Krajském domě ČSSD Plzeňského kraje se v pátek 2.12. konala již tradiční Mikulášská besídka. Jako obvykle záštitu nad akcí převzala náměstkyně primátora Eva Herinková a senátor Jiří Bis. Za podpory ČSSD se realizace chopili místní organizace SDŽ a MSD.

Jestliže loňský či předloňský ročník vždy navýšil počet předchozích hostů, letošek stanovil účastnické maximum. Přes třicet dětí školního či předškolního věku se svými rodiči a prarodiči plně zaplnilo největší místnost Krajského domu ČSSD a donutilo organizátory na poslední chvíli nosit další a další židle.

Nejprve několik dětských tanečních písní v podání pana Kronnera roztancovalo nejen dětské návštěvníčky a už přicházejí. Děsivý čert, krásný anděl i spravedlivý mikuláš. Zatímco sváteční trojice obdarovává za básničku sladkostmi dobře připravené děti ze strany jedné, některá drobotina se snaží plačky utéci ze strany druhé. Nakonec ale básničku a balíček sladkostí dostávají všichni. A ještě hromadné focení, celebritou se stává zejména anděl. Fotku s ním chce každý.

Následují dětské hry. Za zúčastnění dostává každý nějakou cukrovinku nebo malou hračku, veselou tužku apod. Skládačky, malování, přenášení čokoládového vajíčka na lžíci, házení míčkem nebo malý bowling děti zaujali. Pravou soutěživost v nich probudila hra závěrečná, kdy chodí na hudbu okolo židliček a při přerušení písničky si musejí sednout. A protože židlí je vždy o jednu méně, každé kolo jedno vypadne. Tato hra přinese mnoho radosti i smutku vypadnuvších. Posledních deset dostalo kalendář, nejlepší pak i například čertovské rohy nebo dětské šipky.

Po více než dvou hodinách Mikulášská besídka končí. Některým dětem se pryč ani nechce, dokonce se schovávají pod stoly. Rodiče si je však nakonec všechny najdou, popřejí si pěkné svátky a rozchází se postupně domů. Pro organizátory akce byl její úspěch velkou odměnou. Tak zase za rok.

Aleš Hess